top of page
  • internettsider

- Hva er navneserver og DNS?Som du allerede vet, har alle nettsider sitt eget domenenavn og ingen domenenavn kan være like.

Men da internett var i startfasen, fantes det faktisk ikke domenenavn. På den tiden måtte man taste inn en (lang) tallkode, bedre kjent som en IP-adresse. Man fant heldigvis fort ut at dette var tungvint - både når det kom til antall tastetrykk som måtte utføres og at det var vanskelig å huske alle tallene uten å notere dem ned. Og dermed kom domenenavn inn i bildet :) Selv om vi i dag bruker domenenavn, eksisterer IP-adressen fortsatt i bakgrunnen. Du bare ser den ikke. Skal vi sammenligne det med noe lignende, er prosessen den samme som når vi ringer til en som vi allerede har lagret på telefonen.

Dersom du har lagret Christian på telefonen din, søker du opp navnet hans før du trykker på det. Da ringer du "Christian", men telefonen din ringer tallkoden som du har lagret.

Nå som du har lært deg basisen og vet hva en IP-adresse er, er du klar for å finne ut hva DNS er. DNS er en forkortelse for Domain Name System. På norsk: et navnesystem for domener.

DNS er en tjeneste som kobler domenenavnet sammen med en IP-adresse til en tjener på Internett, og dermed gjør det mulig å sende informasjon til riktig sted på nettet. I fare for å gjenta oss selv: DNS er en tjeneste. Denne tjenesten er installert på en navneserver. Så navneserveren er et objekt (en server) og DNS er et system som fungerer fordi det har tilgang til en navneserver.

Vi lager nettsider! Ta en titt på våre priser ved å klikke her: Våre priser

bottom of page