top of page
  • internettsider

- Hvorfor må man betale for et domene, og hvem er det pengene egentlig går til?


Når man finner et domene man liker og betaler for det, skulle man tro at man eide domenet for alltid. Men hvis du eier et domene, hvorfor må du da hvert år betale noen andre for å beholde domenet? Dette er noen av spørsmålene vi skal besvare i innlegget nedenfor. Når du trykket på linken til dette innlegget, ble denne teksten og bildet nedenfor lastet opp på skjermen din. Men hvordan er det mulig? Jo, nettleseren din - f.eks. Google Chrome - går til det stedet hvor vi har lagret designet og innholdet og bruker internettet til å laste opp innholdet til datamaskinen din. Men hvor ligger dette innholdet lagret? Jo, det ligger på en server. Alt innholdet vi har laget - design, tekst, bilder osv - må naturlig nok lagres et sted, og det er her kostnaden kommer inn i bildet. For hvis ikke du sitter med en server hjemme, må du leie plass hos en som har en server.

Utgiftene han må få dekket, kan være:

#1: Utgiften for kjøp av servere.

#2: Leiekostnader for lokalet hvor serverne står. #3: Forsikring på utstyret og lokalet. #4: Alarm mot innbrudd og sikkerhetsvakter. #5: Strøm.

#6: Ansatte som sørger for å holde den tekniske sikkerheten på topp og oppdatere seg om farer, slik at domenet ditt har mindre sannsynlighet for å bli hacket.

Koblinger

Dersom du kun skal ha domene, og ikke serverplass, må du kun betale en gebyr til Norid. Pris på domene og serverplass vil variere fra tilbyder til tilbyder, akkurat som på alle andre tjenester vi finner i det åpne markedet. Vi bruker One.com, og har gjort det siden 2009.

Vi lager nettsider! Ta en titt på våre priser ved å klikke her: Våre priser

Comments


bottom of page