top of page
  • internettsider

Hva er Ransomware?


Hva betyr ransomware? Ransom betyr på godt norsk løsepenger. Ware står for vare. Ransomware er med andre ord en vare du må betale løsepenger for.

 

Hva gjør ransomware?

Ransomware krypterer filene på f.eks PCen din, noe som gjør at filene ikke lenger er tilgengelig for deg. Vil du ha passordet for å frigi filene, må du betale hackeren som har utført prosessen.

 

Hvordan blir man utsatt for ransomware?

De fleste som blir utsatt for ransomware har åpnet en fil (som oftest en ZIP-fil) som de har mottatt på mail.

 

Hvordan beskytter du deg selv mot ransomware? Selv om det er vanligst at vi påfører oss selv skaden ved å åpne filer fra fremmede, kan man også bli infisert ved å ha programvare som ikke har blitt oppdatert på en god stund, og dermed ikke har god nok beskyttelse. PCen din har mange forskjellige programmer, f.eks Adobe Reader som leser PDF-filer for deg. Hackere jobber med å finne smutthull i disse programmene, og når de finner det, er det ofte at de som eier programmet oppdager dette og dermed oppdaterer programmet sitt.

Det er derfor viktig at du alltid laster ned siste versjon når du får forespørsel om dette av produsenten. Det kan virke som at noen selskaper kommer med oppdateringer nesten hver eneste dag, noe som selvfølgelig er irriterende, men vit at det er for ditt eget beste.

 

Hva gjør du hvis du har blitt utsatt for ransomware? Hvis du sitter på jobb og plutselig blir frastjålet noe du har jobbet med i en uke, eller for den saks skyld måneder, sier det seg selv at du er villig til å betale mye for å få filen tilbake. Og det er muligens det eneste alternativet - å betalte - for til og med FBI har uttalt at de nye programmene som stjeler filene dine er for kompliserte til å ta. "For å være ærlig ber vi som oftest folk om å bare betale løsepengene. Programvaren er simpelthen for god" sa sjefen for FBIs Internett-avdeling, Joseph Bonavolonta under Cyber Security Summit-konferansen.


Ransomware virus

Men det finnes programmer som jobber med dette, så ta en titt her før du gir opp helt. Ifølge en rapport som FBI fikk byrået inn 992 klager på ransomware-programmet CryptoWall fra april 2014 til juni i år. De som hadde blitt rammet hadde til sammen utbetalt totalt 154 millioner kroner.


Vi lager nettsider! Ta en titt på våre priser ved å klikke her: Våre priser

bottom of page